"Végtelen vagyok!" – The Perks of Being a Wallflower

Sosem éreztem, hogy a pszichológia ennyire közel áll hozzám. Folyton azt hajtogattam, hogy engem ez a pszicho-duma nem érdekel, ha ki akarnak kergetni a világból, ezzel könnyűszerrel megtehetik. És most itt van egy film, a The Perks of Being a Wallflower (Egy különc srác feljegyzései), amely tele van pszichológiával és én mégse tudtam levenni a szemem a képernyőről.
A történet pedig nem bonyolult. A gimis szerelmek máskor is kedvelt témák, itt is ezt látjuk azzal a különbséggel, hogy egy különc fiú szemszögéből látjuk. Charlie-nak komoly problémái voltak, gyakran hallucinált, éppen ezért a szokottnál is félénkebb, visszahúzódóbb. De megismerkedik Sam-mel és Patrick-kel, ezzel a különleges testvérpárral és a barátság formálódik közöttük így Charlie is kezd magabiztossá válni. Mary Elizabeth személyében barátnőt is talál, pontosabban a barátnő találja meg őt. Charlie-nak azonban végig Sam tetszik és ez vezet végül konfliktusokhoz. Egy ilyen konfliktus során Charlie kikerül a bandából és újra talajt veszt. Egy verekedésben aztán megvédi Patrick-et és ezzel helyreáll a barátság. Ekkor jön el a búcsúzás ideje, hiszen Sam, Patrick és társaik egyetemre mennek, Charlie viszont marad. Itt kezdődnek a problémái: mihez kezdjen a Sam-hez fűződő szerelmével, tisztáznia kell a nagynénjéhez való viszonyát is. Újabb hallucinációk törnek rá, aztán bekerül a kórházba, ahol elindul a gyógyulás után. Ekkor nyer minden értelmet számára.
A film nem puszta pszichológia. Charlie problémáinak egy része valóban pszichés eredetű, a többi viszont teljesen köznapi probléma. Hogyan szerezzünk barátokat, ez a film első fontos kérdése. Végül a similis simili gaudet elve alapján barátkozik össze a meleg Patrick-kel és mostohanővérével, a korábban igencsak léha életet élő Sam-mel. A Sam-mel való barátság hamar szerelembe fordul át és ezzel nem nagyon tudnak mit kezdeni, mert hol az egyiknek van valakije, hol a másiknak. De a legfontosabb kettejük kapcsolatában mégis az, amit Charlie mond Sam-nek: A legfontosabb számomra, hogy Te boldog legyél. Mindent ennek rendel alá, még a saját érzéseit is. A romantikus dráma itt kezdődik.
És a személyes érintettség. Ezt a filmet nem lehet enélkül végignézni. Mindenki volt végzős gimis, mindenkinek megvolt az első szerelem. Sokan vagyunk a szereplőkhöz hasonlóan különcök. Miközben néztem, érzetem, hogy komolyan hasonlítok Charlie-ra. Bár pszichés problémáim nem voltak sose, de a többi az igaz rám is. Egyszóval nagyon megütött a film.
A színészi játékról nagyon nem akarok beszélni, mert nagyszerű. Emma Watson végre nem Hermione, és ez jól áll neki. A film kétségtelenül a zenétől lesz olyan kiváló, amilyen. Nagyon jó a válogatás, jól megteremtette mindegyik dal az aktuális hangulatot. Én még a vágást emelném ki, hiszen ez tudja a legjobban megmutatni Charlie zaklatott lelkivilágát. 
Reméljük, hogy egyszer a magyar mozikba is eljut a film, hiszen a magyar fiataloknak nagy szüksége lenne rá, mert róluk és nekik szól. Még most is a fülemben cseng Charlie egy mondata:
Végtelen vagyok.”

Leave a Reply

%d bloggers like this: