"Argó, ergó kapják be!"

Az Oscar-díj átvételekor nem így köszönte meg Ben Affleck az Akadémiának, hogy arany szobrocskával jutalmazta filmjét, az Argó-akciót. Mert bizony ez a film vihette haza a legjobb filmnek járó díjat, nem érdemtelenül. Bár nem láttam minden jelölt filmet, nem túlzás azt állítani, hogy egy nagyszerű alkotásról van szó, és a győzelme megérdemeltnek mondható.
De vajon miért? Leginkább azért, mert izgalmas. Már az elején tudjuk/sejtjük, hogy a kanadai nagykövetnél rejtőző hat amerikai állampolgár meg fog menekülni. De az addig vezető út folyamatos feszültséggel teli, a figyelmünk nem lankad. Nincs egyetlen olyan pillanata a filmnek, amikor azt érezzük, hogy minden rendben van, hogy minden rendben lesz. Az ember a körmét rágja idegességében. Ebben zseniális film az Argó-akció. Nincs páratlan színészi alakítás, de mindenki nagyon magas szintet képvisel.
Ennek a filmnek hangulata van. A nyolcvanas éveket a lehető legtökéletesebben adja vissza, a ruhák kiválasztása szerintem nagyon frappáns, ahogy a nagy, kerek szemüvegek és a bajuszok is. Sokat megtudunk az iráni helyzetről is, bár nem mehet bele a film a konfliktusok mélyebb magyarázatába, de nagyon világossá teszi a történelmi tényállást. És szerencsére nem maszatolja el Amerika szerepét a konfliktusban, nem fél olykor odamondani az amerikai politikának, és Iránt sem próbálja meg a legrosszabb színben feltüntetni.
A filmben a legnagyobb fricskát mégis Hollywood kapja. A túszmentés fedősztorija egy kamu film, ami az Argo címet viseli. Ahogy ezt összehozzák, belelátunk Hollywood mindennapjaiba, piti alkudozásokba, nagyszerű és impozáns vacsorákba, írók, sminkesek, producerek életébe. 
Jut azonban dicséret a filmvilágnak, főleg a sci-fi műfajának. Az Argo, egy fedősztori, ráadásul érezhetően Star Wars koppintás. Ezzel is kicsit tisztelegni kívántak az alkotók a műfaj, azon belül a Csillagok Háborúja filmek előtt.
Mégis valahogy ez a film több annál, amit eddig leírtam. Egy apa története ez, akit a munkája elválaszt a családjától, de mégis mindennél jobban szeretne a családjával, főként a fiával lenni. Csak egy-két snittben jelenik meg a kisfia, de mégis érezzük a folyamatos aggódásban. A film egyik csúcspontja, mikor a fiát altatja el és közben a kamera átvált az Argo-ból megmaradt egyetlen képre, amit a sci-fi rajongó kisfiának megőrzött.
Nem kell szépíteni a dolgot, az Argó-akció tényleg zseniális film.

Leave a Reply

%d bloggers like this: