Mikor egy jó döntés nem jó döntés

Zártkapus lesz a magyar-román vébé-selejtező mérkőzés a FIFA döntése alapján. Az indok teljesen egyszerű: szurkolók egy csoportja nyíltan antiszemita rigmusokat kiabált, ment a büdöszsidózás annak rendje és módja szerint. Furcsa lény a magyar, mert nem az antiszemita és nyíltan rasszista megnyilvánulások ellen emel szót, hanem a döntést ellen, amely ezt bünteti. És ez szomorú dolog.
A FIFA-döntés helyes volt, ez vitán felül áll. Mégis sokan hőbörögnek, hogy megint mi vagyunk a fekete bárányok, és hogy ezt csak velünk csinálják meg. A FIFA büntet mindenhol, ahol erre van szükség. Ahol a pénzbüntetés is eléri a célját, ott nem fognak stadiont bezárni. Valahol már ez sem használ, és el kell tiltani az adott országot. A mi esetünkben a stadionbezárást tartották használható eszköznek. Hogy mennyire lesz hasznos, az majd eldől a tavasz folyamán. Egy dologban talán hibázott a FIFA, hogy későn vizsgálta az ügyet és későn hozta nyilvánosságra a döntést. Egy tavaly augusztusi meccsen történt a balhé, novemberben született meg a döntés és most kaptuk meg a büntetést. Ez így kicsit cinkes, de elfogadható. Azzal a FIFA sem ment volna semmire, ha egy mezei barátságos meccsre időzíti a stadion bezárását, mert az nem lett volna érvágás semmilyen tekintetben. Nem így a románok elleni meccs. Ahogy azt sok helyütt lehet is olvasni, ez egy sorsdöntő összecsapás, ezen múlhat a kijutásunk. Nem mellesleg sok pénztől esik el a honi labdarúgó szövetség. Legalább a saját kárunkon tanulunk. Meg talán megkíméljük magunkat rengeteg felesleges indulattól, ami a meccset övezhetné. Mert balhé lett volna így is, a két ország között nincs jó kapcsolat, az okait tudja mindenki. Több helyen olvastam olyan “tippeket”, hogy a stadionból kizárt tömeg az utcán fog balhézni. A mai viszonyainkat tekintve sajnos benne van a pakliban.
És ezzel még sok problémánk lesz. Ezt a meccset így megússzuk probléma nélkül, de utána újra előjönnek ugyanezek a rigmusok és visszatér a rasszizmus. Nehéz ellene tenni, senkinek sincs hatásos eszköz a kezében. Meggyőzni nem lehet ezeket a rasszista és antiszemita embereket, mert nem a nagy eszükről híresek, az erőre meg erővel válaszolnak. Hol itt az arany középszer?
Furcsa ez a pesszimizmus is. A többség már előre a románoknak adta a meccset, mondván a szurkolóink nélkül nem nyerhetünk. A válogatott tagjainak a helyében most kettőzött erővel küzdenék a győzelemért és azért, hogy a későbbiekben még legyen esélyünk szurkolni a kijutás reményében. Azt sem értem, hogy miért sorsdöntő ez a meccs? Ha akarunk valamit, márpedig nagyon akarjuk, akkor nyerni kell minden meccset, vagy legalábbis győztes mentalitással játszani. Ha nem jutunk ki, nem ezen fog múlni.

Leave a Reply

%d bloggers like this: