A latin nyelvre szükség van. De hogyan?

A latin nyelv végre újra a figyelem középpontjába került, mégsem örülhetünk teljes szívünkből. Bár az oktatás irányítói végre belátták, hogy a latin fontos része lehet az oktatásnak, de mindezt olyan módon kommunikálták, hogy még az is ellenzi, aki esetleg pártolna egy ilyen kezdeményezést. Nem segít a hírt közlő újságíró sem, aki a latin nyelv kötelezővé tételéről beszél, holott egyenlőre csak választható nyelvként szerepel, csak az 5-6. osztályban bevezetésre kerülő Latin örökség című óra a biztos.
Amit eddig tudunk az teljesen rendben van. Nyolc évfolyamos gimnáziumban igenis van alapja latin nyelv bevezetésének. Elvégre ők adják majd a társadalom elitjét, ők lesznek az új értelmiség, akiktől igazán elvárható, hogy ismerjék meg azt a kultúrát, amibe beleszülettek, tudják, hogy Homérosz és Vergilius ugyanúgy az örökségük része, ahogy Anonymus vagy Janus Pannonius és még sorolhatnám. Európa szívében nem mondhatjuk azt, hogy mi nem tartozunk ide és a kultúráját semmibe vesszük, főleg olyan indokkal, hogy nincs rá idő. Legyen rá idő!!
Mielőtt bárki azt gondolná, hogy ez a latin örökség óra valami ördögtől való micsoda lenne, az nagyot téved szerintem. Igaz, hogy a történelemoktatás kezdetét eltolják hetedik osztályra, ami egyébként nem probléma, hiszen 5-6. osztályban a történelmet tényleg csak mesélni lehet, mert a gyerekek nagy része sajnálatos módon nem képes felfogni komoly történelmi fogalmakat. A mesékkel meg sajnos azt érjük el, hogy hamis történelemkép alakul ki a diákokban. Éppen ezért jön jól egy olyan tantárgy, ami a mesére épít, mítoszokra és mondákra. Mielőtt bárki azzal jönne, hogy ez nem érdekli a gyerekeket az nagyon téved. A latin-görög kultúra képes megfogni a gyerek fantáziáját, legfőképpen azért, mert teljesen más, mint amit lát, egy furcsa világ, amit tényleg meg akar ismerni. És minden a tanáron múlik. Ha képes valódi lelkesedéssel ezt tanítani, az a gyereket is magával ragadja. Nem mindegyiket, ezt hiba is lenne gondolni, de többet, mint azt remélnénk. Saját tapasztalatból mondom, hogy ez egy járható út lenne, én el tudtam érni, hogy a diákjaim tanuljanak latin vagy akár ógörögöt(!) ötödik osztályban. Ehhez semmi más nem kell mint elhivatottság és lelkesedés.
Sokan azt hiszik, hogy a latin plusz terhet jelentene a diákok számára. Ahogy az le van írva, a latin második idegen nyelv és választható. Olyan mintha az első számú angol mellett második nyelvként nem németet, hanem latint tanulnak. Akkor lenne nagy baj, ha harmadik idegen nyelv lenne és így kötelező. Alaptalanok tehát azok a félelmek, amelyek szerint a latin plusz időt vesz el a diákoktól.
A latin most már nem lesz első idegen nyelv. Az lehet az angol vagy a német, határ közelében esetleg más. És így nincs kizárva, hogy kiválóan megtanuljon angolul. Az a tény, hogy nagyon kevesen beszélnek, nem csak az oktatás hibája. Sok jó tanár van, még jobb módszerek, de a gyerek nem tanul ez pedig nagy baj. Adhatunk át nekik érdekesebbnél érdekesebb dolgokat, a mai modern világban használható és kamatoztatható tudást, minden hiába, ha a gyerek nem tanul. Vezethetünk be bármit, annyit ér majd mint halottnak a csók. Egy valamit kell elérni: tanuljon a gyermek és szeresse is azt!
A latinra pedig szükségünk van! Aki nem hiszi járjon utána! Én szívesen válaszolok!

4 thoughts on “A latin nyelvre szükség van. De hogyan?

  1. \”Sok jó tanár van, még jobb módszerek, de a gyerek nem tanul ez pedig nagy baj.\”Vajon elhülyült 1-2 generáció alatt minden gyerek hirtelen, vagy esetlen nem a gyerekekkel van a baj? Szerintem ez utóbbi.

  2. Köszönöm a véleményed, fontos tényre mutattál rá. Sok gyerek nem tanul, holott nagyon jó lehetősége lenne rá. Láttam erre elég példát, nem véletlenül írtam. De az tény, hogy nem általánosíthatok és nem csak a gyerekekre kell kenni a hibákat. Tény, hogy a tanárok is nagyban befolyásolják a diákok tanuláshoz való hozzáállását és így elég gyakran rajtuk is bukik a dolog. Ahogy mondani szokás: minden éremnek két oldala van…

  3. Kedves Janzsó Miklós!Kiváló és aktuális a posztja, kérek engedélyt, hogy a sulikönyvtár portálján a \”Könyvtárosblog\” menüpontban, neve és bloglinkje feltüntetésével közzétegyem.Üdvözlettel: Sz. Gábor Ágnes magyar-latin szakos tanár+könyvtáros (Jedlik Ányos Gimnázium, Csepel)http://anianus.gportal.hu anianus@gportal.hu

Leave a Reply

%d bloggers like this: