Oda és vissza

Középfölde újra benépesült. A Gyűrűk ura-trilógia után, most a Hobbitot viszi vászonra Peter Jackson, szintén három részben. Az első rész néhány hete már megy a mozikban, s bár a várt óriási bevételek eddig elmaradtak, de azért így is szépen teljesít a kasszáknál. Az elmúlt év egyik leginkább várt filmje volt, mégis sokak szemében az év csalódásává avanzsált. A kritikusok leginkább a történet három részre bontását rótták fel Jacksonnak, hiszen a könyv hossza ezt messze nem indokolja. Sokan panaszkodtak arra is, hogy a film hosszú és gyakran válik unalmassá. Nekem szokás szerint eltérő a véleményem.
Elöljáróban azonban mindenképpen hozzá kell tenni, hogy eléggé elfogult vagyok Tolkiennel és a történeteivel kapcsolatban, a Gyűrűk ura-történetek a kedvenceim közé tartoznak, a filmek látványvilága mindig lenyűgöz. Ezért is vártam nagyon, hogy a Hobbitból is film készüljön, hiszen viszont akartam látni kedvenc szereplőimet és a lélegzetelállítóan szép Középfölde tájait. Persze jól tudtam, hogy a Hobbit egyszerű története kevés lesz a filmhez, ezért kíváncsian vártam, hogy mit fognak ebből kihozni az alkotók.
Nem mondom, hogy csalódás volt a film, de valahogy maradt bennem hiányérzet. Az már látszódott az elején, hogy Peter Jackson erőnek erejével hozzá akarja kapcsolni a Gyűrűk urához a filmet, sok olyan jelenetet láthatunk az elején, amelyekben rögtön felismerjük a Gyűrű Szövetsége első képsorait. Szép dolog keretbe foglalni a történetet, csak az a gond vele, hogy rengeteg időt emészt fel. Gyakran lehet olvasni olyan kritikát, hogy Jackson minden pontot és vesszőt megfilmesített. Erre csak azt tudom mondani, hogyha annyira három részre akarta szedni, akkor meg is kell tennie, mert nem lesz mit mesélnie. Bár az látszódott, hogy a szöveget gyakran átírta, és bizonyos jeleneteknél elég sokat ki is hagyott. Persze a filmnek ez nem vált kárára, hiszen a történetmesélés folyamatos, nem zökken ki egyetlen pillanatra sem. A történetvezetésre nem lehet panaszunk, talán csak annyi, hogy bizonyos menekülési/menetelési jelenetek túl vannak nyújtva. Ami talán kicsit kívül áll a történeten az a völgyzugolyi tartózkodás és a varázslók tanácskozása. Ez is az erőltetett Gyűrűk ura-kapcsolat.
Nézzük a szereplőket! Két szereplőt ismerünk meg igazán: Bilbót és a törpök vezérét Tölgypajzsos Thorint. Nagyon jól el lett találva a jellemfejlődésük, ahogy viszonyulnak egymáshoz a kezdeti majdhogynem ellenséges viszonyból szinte barátokká válnak a film végére. A többi törp leginkább csak tömeg, nem ismerjük meg őket igazán, nem tudjuk, hogy kiket takarnak a nevek, talán csak Balin, az öreg tanácsadó és a két ifjú: Fili és Kili kap jelentősebb szerepet. Gandalf szerepében Ian McKellen továbbra is parádézik, érződik nagyon, hogy ez a szerep neki lett kitalálva. Martin Freeman, mint Bilbó kitűnő választás, nagyon hiteles. A korábbi filmek szereplői viszont mintha kiestek volna a szerepükből: Elijah Wood, kicsit szórakozottnak tűnik, Hugo Weaving Elrondja kevéssé méltóságteljes. Sokan panaszkodnak miatta, nekem mégis az egyik kedvenc szereplőm lett Barna Radagast, a mágusok egyike, olyan mókás a kinézete és a viselkedése is, mellette mégis kiderül, hogy a gonosz elleni harcban lehet rá számítani.
Apropó gonosz! Hát ilyesmi nincs a filmben, legalábbis komoly főgonosz nincs. Ez a történetben elvileg Smaug, a sárkány, de őt nem nagyon látjuk. A koboldkirály erőtlen, sokkal inkább nevetséges, mint gonosz. Talán csak az az ork volt valamirevaló gonosz, amelyikkel Thorinnak már korábban is akadt dolga és most bosszút kívánt állni a törpön. De ne feledkezzünk el Gollamról se. A találós kérdés párbaj, amit Bilbóval játszik, a film legjobban megkomponált jelenete.
Ha a technikai részét nézzük a filmnek, akkor semmi kivetnivalót nem találunk. A látvány újra lenyűgöző, a zene felemelő, hiba csak ott csúszott a dologba, amikor a törpök dalát szinkronizálták. Ezzel odalett a dal méltósága, komolysága legalábbis a magyar verzióban. 
Foglaljunk össze! A hobbit jó film, igenis meg kell nézni és meg is lehet nézni, a Tolkien-rajongók nem fognak unatkozni. Aki pedig nem rajongó, az pedig kap egy élvezhető, ám gyakran “nem túl pörgős” filmet. Egy hibája van ennek a filmnek a hosszán túl: túlságosan a Gyűrűk ura bűvkörében létezik. És így többet akar mondani a film, mint amit a könyv akar. Egy gyerek meséből komoly tanulsággal bíró történetté gyúrta át a Hobbitot. Hogy ez vajon jó-e, azt majd a harmadik film után meglátjuk.

2 thoughts on “Oda és vissza

  1. Nekem nagyon tetszett maga film, a hossza (a következő részekkel is reméljük) kifejezetten előnyös annak, aki szeretne elmerülni az északi mitológiában, ugyanis, ahogy Tolkien is jól beágyazza a világába, úgy a film is remekül bemutatja, \”honnan is jöttek\” a törpök. Így még rétegeltebb kicsit a Tolkien rajongókon belül is. Igazi heroikus északi hősköltemény a film, ebből a szempontból a kiejtés zavart nagyon. Thorin igenis Thorin, mint az elődei neve is erős th-t érdemelnek, ahogy Tolkien erőszeretettel és zseniálisan játszadozott el Thór (Thrór, Thráin, Thorin) nevével. Én úgy vettem észre, habár a könyv szerint is Bilbo a főszereplő, itt a filmben néha vetekedik Bilbo története a \”Thorin énekkel\”. A törpök dalának tipikusan skandináv dallamának sokszori visszatérte a \”Thorin énekre\” teszi a hangsúlyt, a csatajelenetekben gyakori lassításokkal együtt, csakúgy mint a törpök testfelépítése, viselete, és a megjelenítése, annak ellenére hogy törpök, legtöbbször szemmagasságon alul mutatja a kép őket, mint nagy magas izmos viking harcosokat.

  2. Örülök, hogy tetszett a film :)Nekem annyira nem elmélyülős, inkább a szép képekben gyönyörködöm. De az északi mitológiához sokkal inkább a könyvnek lehet köze, szerintem a filmnek nem célja, hogy közelebb hozza. A legnagyobb problémám a filmmel, ami úgy látszik, hogy nálad a film erőssége, hogy túl akarja dramatizálni a történetet. Félek, hogy a következő részek még sötétebb tónussal lesznek megfestve és ezzel elveszti a gyermeki varázsát a történet. Ezért nem tetszik, hogy ennyire hozzásimul a Gyűrűk urához a történet.

Leave a Reply

%d bloggers like this: