A Keresztapa – ahogy én láttam

Már írtam néhány filmről kritikát, amelyek igazán kezdetlegesek, korai szárnypróbálgatások. Úgy érzem, hogy kevés filmet láttam még ahhoz, hogy pontos, mértéket tartó és abszolút objektív véleményt alkossak egy-egy új filmről. Ezért határoztam el magam, hogy az imdb.com amerikai weboldalon található Top 250 filmet megnézem, hogy legyen valami rálátásom a filmvilágra. Sokat persze már láttam a listáról, de úgy érzem, hogy súlyos hiányosságokat is pótolnom kell.
A pótlást nem is kezdhettem volna fontosabb alkotásokkal, mint a Keresztapa-trilógiával. Nem hiszem, hogy ecsetelni kellene ezeknek a filmeknek a nagyszerűségét, azt már sok Oscar-díj és Oscar-jelölés bizonyítja. Francis Ford Coppola zseniális rendezésében a színészek játéka kiemelkedő és megindító, a zenei aláfestés fantasztikus hangulatot kölcsönöz a filmeknek. De most nem ezekről a dolgokról akarok beszélni, sokkal inkább a film által felvetett morális problémákra kívánok rávilágítani.
Ha egy szóval kellene kifejezni a film lényegét, akkor a nyugtalan jelző jut eszembe. Van a filmben valami folytonos vibráció és feszültség, nem engedi a nézőt megnyugodni, fenntartja a feszültséget három részen keresztül és nem hoz megnyugvást a végén sem. Nem éreztem azt sehol a filmben, hogy a problémákra, amiket felvet, igazi megoldást kínálna. Csak részmegoldások vannak, a teljes egészet nézve viszont ott tartunk, ahol az egész elkezdődött. Vagyis a fő probléma: nem tudjuk eldönteni, hogy a Corleone család jó-e vagy bűnös. A másik kérdés pedig: lehet-e szabadulni a maffiából, egy maffiózó lehet-e tisztességes ember?
Az elfogadott nézet szerint egy maffiózó bűnös ember, hiszen embertársait gyilkolja le, vagy parancsot ad rá, vagy pedig törvénytelen eszközökkel próbál minél több pénzhez hozzájutni. A szörnyű tettek hátterében mégis valamilyen abszurd módon a szeretet bújik meg, a család szeretete, annak védelme, és a róla való gondoskodás. Vito Corleone mindent a családjáért tesz és megpróbál valóban tisztességes emberként viselkedni ráadásul a drog elutasítása végül majdnem a bukását okozza, de ez is bizonyítja, hogy ő megpróbál ezen felülemelkedni és tisztességesebb módokat találni a család fenntartására. ráadásul vénségére a többi maffiavezér föléje nő, de ő elutasítja a harcot, amit végül a fia, Michael vív meg helyette.

Pedig Michael Corleone volt a család legtisztességesebb tagja, hiszen egyetemet végzett ember és még az amerikai hadseregbe is felvették, egy igazi háborús hős, de nem maffiózó. Őt először az apja iránt érzett szeretet és aggódás vezette – ezt tőle örökölte – utána pedig a család jó hírének megőrzése volt a tét. Bár maffiózókat és tisztességtelen embereket ölt (öletett), sosem tudott megnyugodni, tettei rányomták a bélyegüket későbbi életére. Látjuk, hogy görcsösen próbál jobb emberré válni, de a “rendszer” visszarántja a mélybe, a családját pedig sosem hagyhatja cserben. Ez a családféltés teszi igazán nehézzé Michael Corleone életét. A család a feleségénél is előrébb való, akit pedig ténylegesen és szívből szeret, aki viszont nem hajlandó belemenni a családért vívott csetepatékba és a gyerekekkel együtt lelép. És megértjük őt is. A gyerekek lesznek végül azok, akikért Michael hajlandó lemondani a család vezetéséről, amit bátyja fiának ad át, és így valóban a szűk családjának körében élvezhetné életének hátralévő napjait. De a maffia nem így működik és nem adatik meg a tisztes öregség Michael Corleonénak, az üzleti riválisok megölik a lányát és ebbe teljesen belerokkan és egy koszos udvaron hal meg és nem is gyászolja senki. És ezen nem is lepődünk meg, még akkor is, ha szurkolunk neki, hogy sikerüljön az, ami egy maffiózóval ritkán esik meg: jobb emberré válni. Bukása azonban sorsszerű volt, de mindannyian tudjuk, vagy legalábbis sejtjük, hogy nem ezt érdemelte. Látjuk, érezzük erőfeszítéseit, jóra való törekvését. De a film nem érhetett véget másképp, ez egy örök dilemma marad.
Van egy vicc: aki egyszer rendőr lesz, az rendőrként is hal meg. Valahogy a maffiózókkal is így van. Kutyából nem lesz szalonna…

Leave a Reply

%d bloggers like this: