Egy igazán jó film: Felhőatlasz

Mitől jó egy film? Szokványos kérdés, a válasz azonban messze bonyolultabb. Jó a sztori, lenyűgöző a látvány, a színészek magukat túlszárnyalva játszanak, mesterien van hozzá megkomponálva a zene, a forgatókönyv magáért beszél a mozivásznon és nem utolsósorban komoly mondanivalója van. Ha mindez összejátszik akkor tényleg egy fantasztikus filmet kapunk, amit aztán később vagy újra megnézünk, de nagyobb valószínűséggel nem, mert nem akarunk az élményen rontani.
Nekem ennél több kell egy filmtől, érezni akarom, hogy magával ragad, beszippant a saját világába és az utolsó kockák lepörgése után is a székhez szegez, nem enged moccanni se. Ne legyen tökéletes, de hasson, érezzem, hogy a film úgy hat rám, mintha jól fejbekólintottak volna és utána próbálnék éledezni. Lehet, hogy kevés jó filmet láttam eddig, vagy egyszerűen még sokat meg kell néznem még.
Legújabban a Felhőatlasznak lettem az áldozata. Még nincs egy napja, hogy láttam, de nem tudok a hatása alól szabadulni. Még álmomban is ott volt, nem tudtam – vagy talán nem is akartam – szabadulni tőle. Azt kell, hogy mondjam, hogy ez az év filmje, ennél zseniálisabban emberi, sőt generációs sorskérdésekről nem lehet beszélni. Nehéz szavakba öntenem most is, hogy mit is érzek pontosan a filmmel kapcsolatban és hiába kritikának készül ez az írás, sokkal inkább csodálatomat fejezem ki az alkotók irányába.
Szögezzük le, hogy a Felhőatlasz nem egy könnyen emészthető film, és abban is biztos vagyok – bármennyire figyeltem is a film minden egyes szavára – nem sikerült teljes mértékben megértenem. Erős a felütés, hirtelenek a váltások, és gyorsak is az egyes idősíkok között, amiért a türelmetlen néző itt hagyná el a mozit. Fel voltam rá készülve, hogy több kisebb történet lesz összefűzve, de az a mód, ahogy az alkotók azt kivitelezték egyszerűen pompázatos. Folyamatos az ugrálás a különböző “színek” között, de mindez annyira frappáns vágással és átvezetéssel van megoldva, hogy se idegesítőnek, se nehezen feldolgozhatónak ne tűnjön. Mindeközben olyan komoly gondolatokkal van teli a film, hogy csak úgy kapkodhattam a fejem egy-egy komolyabb szentencia után.
Hogy miről is szól a film? Legfőképpen a folytonosságról, összefüggésekről, sorsszerűségről. Hat idősíkban járunk a film során, kezdve a 19. századtól egészen a távoli jövőig, egy posztapokaliptikus jövőig. Mindegyik idősíkban más-más történet bontakozik ki, de mégis teljesen közelinek érezzük őket egymáshoz, mert ugyanazok az egyes történetek főszereplőinek motivációja, érzéseik is hasonlóak. Összeköti őket az a láthatatlan fonál, ami összeköt mindannyiunkat, az emberi élet nem csak abban az egy emberöltőnyi időben alkot, teszi a dolgát, szeret vagy gyűlöl, háborúzik vagy békét köt, hanem hatással van a későbbiekre, minden összefügg mindennel. Minden cselekedetünk kihatással van a jövőre a film szerint, és szeretném ezt én is hinni, hogy a tetteimmel valamilyen módon befolyásolhatom a jövőt. Ennek egy aprócska morzsája lehet ez a blog is.
Ha már kritika, akkor értékeljük a színészi teljesítményeket is. A rendezők kihozták belőlük a maximumot, ami ekkora színészeket tekintve szenzációs eredménnyel jár. Mindegyik színész több szerepet játszik, és mindegyikben tökéletesen helytáll, még akkor is ha egy férfinak női, nőnek pedig férfi szerepet kell eljátszania. Nem tudok kiemelni senkit, mert mindenki a legmagasabb szinten teljesít. Talán Hugh Grant nevét kell megjegyezni, aki végre kilép a romantikus hős szerepéből és gonosz, kifestett (!) kannibál törzsfőként is fantasztikus.
Nem akarok túlzásokba esni és tovább dicsérni a filmet – mert ugye jó bornak nem kell cégér – inkább csak annyit kérek: aki tudja nézze meg!!! Kis kedvcsinálónak itt a trailer:

Leave a Reply

%d bloggers like this: