De csodálatos!!!

De csodálatos! Folyamatosan ez a két szó visszhangzik a fejemben. Nem mintha olyan különlegesek lennének, de a történet, ami hozzá kötődik teszi igazán széppé, felejthetetlenné és igazán időtlenné. Mondhatni megtaláltam a mottómat, az életfilozófiámat. És nem a könyvekben kellett keresnem, nem filmekből szedett idézet ez. Saját életem, gyermekkorom adta ezt mondást, amelyre most, több mint 20 év után derült fény.
A történet a következő. Három éves vagyok. Az időpont: Szenteste. Ez az első karácsonyunk az új házban, melyet azóta is otthonomnak mondhatok. Nálunk az a szokás ilyenkor Szenteste, hogy édesapám áll a karácsonyfánál és csenget egyet, amivel jelzi, hogy beléphetünk a szobába, ahol a karácsonyfa található. Ez történt azon a bizonyos estén is. A csengő hangjára léptünk be a szobába és akkor – szüleim elmondása szerint – nem az ajándékokhoz rohantam, ami igazán elvárható viselkedés lett volna egy hároméves kisfiútól, hanem megálltam a fa előtt és így szóltam: De csodálatos!!! És percekig csodáltam a karácsonyfát, ahogy a csillagszóró nevéhez hűen kicsiny csillagokat szór, az égők csodás fényét a kedves kis díszek verik vissza, igazán leírhatatlan a látvány, de az az érzés tölt el most is, amikor Szenteste meglátom a karácsonyfát, pedig most már én díszítem.
Hihetetlen hatással vannak rám ezek a szavak. Úgy érzem, hogy közelebb kerültem önmagam megértéséhez. Azóta is ha valami szépet látok meg, ugyanez az érzés lesz úrrá rajtam. A szépség észrevétele és csodálata az életem része, az optimizmusom fő forrása. Ezért is fényképezek. Mert annyi szépség van a világban, amit észre kell venni, amit meg kell örökíteni. És bármennyire csúfítják el, mondjuk a korábbi bejegyzésekben tárgyaltak, az apró kis csillagok ott fognak fényleni, lehet, hogy csak rövid ideig, ahogy a csillagszóró csillagocskái, de annál fényesebben és úgy érzem, hogy erre vagyok hivatott, hogy észrevegyem ezeket a szépségeket és csodálkozzak rá igazi gyermeki rácsodálkozással, ahogy háromévesen a karácsonyfára tekintettem. És ebből a csodálatból egyszer csak szeretet lesz…

Leave a Reply

%d bloggers like this: