Homo homini lupus

Le vagyok sújtva…
A hétvége számomra elég sok tanulsággal szolgált. Szegeden sajnos megtörtént, amitől azt hiszem sokan féltünk. Bátyai Edina leváltásra kerül, bár Szeged polgármestere adott egy esélyt a sikerre azzal, hogy a határozatot nem írta alá. De vajon meggyőzhetők a döntéshozók?
Félek, hogy ez a hajó már elúszott. Hiába minden tiltakozás, józan állásfoglalás, a politikai döntés továbbra is minden ésszerűséget nélkülöz. Tényleg borzasztóan felháborít, hogy egy mai demokráciában hasonló események megtörténhetnek. Még szomorúbb az, hogy nincs eszközünk, hogy hatásosabban fejezzük ki a véleményünket és tiltakozzunk az ilyen és ehhez hasonló politikai akciók ellen. Szép kezdeményezés volt a gyertyafényes tüntetés, de egy olyan országban, mint a mienk, nem lehet hatása mert nem kiabált, nem mocskolódott, nem gyalázott meg senkit emberi méltóságában.

A mocskolódás és gyűlöletkeltés netovábbja volt a parlamentben egy jobbikos képviselő, aki antiszemita beszólásáról híresült el, amelyet széles társadalmi összefogás követett, hogy elítéljék mind az antiszemitizmust, mind pedig a szélsőjobboldali eszmék terjedését. Példátlan ez az összefogás, amely vasárnap délután a Kossuth-térre vezette a békeszerető embereket. Örömmel tapasztaltam, hogyha igazi, emberi ügyről van szó, akkor jobbról-balra, balról jobbra mindenki egyetért. És ez a szenzáció, ahogy Bajnai Gordon megmondta. És ez elszomorít. Azt kívánom, hogy a társadalmi összefogás legyen tartós és ne a gyűlölet mentén folytassuk az életünket. Mert a parlamentben – nyitott ajtóknál – mindenképp ezt tapasztaljuk.
De tudom ez csak önámítás. Ma újra kezdődik minden elölről. A show-nak mennie kell tovább, a parlamenti viccparádé tovább robog és a tegnap még egy színpadon állók ma már újra ellenfelek és egymás kölcsönös meg nem értésének pokoli hálójába ragadva folytatják azt a szánandó mutatványt, amit politikának neveznek.
Tiszta szívből kívánom, hogy ne legyen így. Mikor értjük meg végre, hogy emberek vagyunk és nem ideológiák, nem jobbosok és balosok, vagy nácik, komcsik és libsik, cigányok, keresztények vagy éppen zsidók, esetleg muzulmánok. Szeretném azt a világot, ahol a másik szemében nem a gyűlölet lángja lobban fel, amikor egy másként gondolkodóval találkozik.
Van egy szép latin mondás: Homo homini lupus – Ember embernek farkasa. Én ezt módosítom: Magyar magyarnak farkasa…

One thought on “Homo homini lupus

  1. Nem is az a legnagyobb baj, hogy egy alapvetően butaságon alapuló eszme a téma a parlamentben, hanem az, hogy miközben ilyen érdemtelen hülyeségekkel ráérnek foglalkozni (Az állítólag a magyar emberek érdekeit védő Jobbik is), addig családok kerülnek az utcára, gyerekekkel együtt a fagyos novemberben is.

Leave a Reply

%d bloggers like this: