Színház-politika 0:1 (Miért kell a politikának beleszólnia a kultúrába?)

Újabban az állam mindenbe beleszól. Ebből engem leginkább az zavar, hogy az oktatást és pláne a kultúrát is  politikai csatatérnek tekintik. Nem tudok elképzelni ennél felháborítóbbat a mai magyar közéletben, minthogy  bűzös politikai játszmák lengjék be a színházakat, koncerttermeket és galériákat. Egyszer már írtam ezzel kapcsolatban és a Nemzeti Színház politikamentessége mellett tüntettem.
Ma újra szólnom kell, úgy érzem, hogy ez most kötelességem. A Szegei Szabadtéri Játékokról van szó. Ma látott napvilágot az a hír, mely szerint a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. vezetőjét, Bátyai Edinát le kívánja váltani Szeged város képviselő-testületének jobboldali többségű kulturális bizottsága és helyette már konkrét személyi változásokat is javasolt: Kelemen Csabát ültetné a vezetői székbe, a művészeti vezetőnek Sasvári Sándort javasolta.


Eddig a tények. De nem értem, hogy miért pont most és miért ilyen módon? A Szabadtéri Játékok jól működtek eddig is, már hónapokkal korábban alig lehetett jegyet kapni az előadásokra, a darabok telt házzal mentek, és ráadásul változatosan, hiszen a legkülönfélébb műfajok képviseltették magukat. Tehát a játékok sikertelensége nem lehet indok a leváltásban. Magyarán szólva ez egy tetszik-nem tetszik dolog. A jobboldalnak nem tetszik, hogy nem csak magyar, nemzeti darabok kerülnek bemutatásra. Most alkalmuk nyílt, hogy ennek a nemtetszésnek hangot adjanak és leváltsák az eddigi igazgatót és művészeti vezetőt, akik biztosították a művészi pluralizmust. Ha az ügy kihagyta volna a politikát, az kisebb zavart keltett volna, nem lennénk ennyire megrökönyödve. Mivel a kulturális bizottságban is megvan a kétharmad, könnyen keresztülvihető az akarat, már csak a közgyűlés torkán kell ezt a javaslatot lenyomni. Bár én reménykedek a szegedi képviselő-testület józan döntésében.
Nem értem azt sem, hogy miért most kell annyira “nemzeti”, sőt “hazafias” színházat csinálni? Eddig nem volt fontos? Szánom azokat a rendezőket, színházigazgatókat, akik úgy képzelnek el egy modern színházat, hogy abban csak és kizárólag magyar darabok játszhatók. Ez mégis kinek elég? Kell, hogy a színháztörténelem nagyszerű műveit is lássa a hazai publikum. Ne zárkózzunk be. a világ sorskérdései a mieink is. Elsősorban emberek vagyunk, emberi problémákkal. És az ember nem csak Magyarországon ember, hanem a világ minden táján. Találjunk kellő egyensúlyt a magyar és nem magyar darabok között, csak úgy létezhet egy magára sokat adó színház.

One thought on “Színház-politika 0:1 (Miért kell a politikának beleszólnia a kultúrába?)

  1. Tulajdonképpen eszmeileg a háború előtti ideológia restaurálódik, háború utáni módszerekkel, a politikában, és ennek megfelelően a kulturális életben is, propagandával, teljes gőzzel, csak a rákosi-korszakban nem volt ennyi médium. Keresztény-nemzeti (horthysta eszme), Rákosi elvtárs módszereivel.

Leave a Reply

%d bloggers like this: