Ironman vs Twilight – Rossz irányba halad a világ

Tegnap este komoly nézettségi csata alakult ki a két vezető televíziós csatorna, az RTL Klub és a TV2 között. Mindkét csatorna komoly eredményekre számíthatott előzetesen, hiszen nagyszámú nézősereget mozgatott meg már korábban mindkét film: az Alkonyat széria Újhold alcímű “remekmű” közel 710 millió dollár bevételt hozott világszerte, míg a Robert Downey Jr. fémjelezte Vasember második része 624 millió dolláros összbevétellel zárt. Vagyis mindkét film meglehetősen sikeres volt, bár bevétel tekintetében nincsen a top 50-ben. Hogy egy kicsit dicsérjük az amerikaiakat: az amerikai bevételi ranglistán a Vasember szerepel előrébb, összbevételének a felét hazai pályán érte el. ehhez képest az Újhold 296 milliója azt mutatja, hogy világszerte jóval népszerűbb, mint a képregény-adaptáció. 
Kik is a nézői a két szériának? Az mindenki számára világos kell, hogy legyen, hogy sok egyezés nincs a két tábor között. Míg az Alkonyat-széria nagyrészt a tinilányok közül kerülnek ki, akik számára valamilyen rejtélyes módon a két főszereplő “színész” valamiféle szexbálványként szolgál, amit józan ésszel felfogni nem lehet. Ezek a lányok, sőt gyakorta asszonyok, mert sajnos ilyet is láttam, hogy középkorú anyák kísérik kislányaikat a moziba és velük együtt izgulják végig a vámpírtörténetet. Számomra nehéz megérteni, hogy miért néz meg egy tinilány egy ilyen filmet. Ilyenkor sóhajtok egy nagyot és üvölteném a világba, hogy még több High School Musical-t!!! Az legalább kevésbé torzít, jobban leképezi a világunkat, ellentétben az Alkonyat-szériával. Azt meg már kár is megemlíteni, hogy ezek a filmek tele vannak tehetségtelen színészekkel és színésznőkkel, látványvilágban az Asterix-széria is jócskán lekörözi. Többet nem hiszem, hogy mondanom kellene.
Ezzel szemben ott a Vasember. Szintén rétegfilm, hiszen nagyrészt a képregényrajongó fanatikusokat találjuk a film megtekintői között. Ez a film nem korosztályfilm, hiszen nem csak a fiatalok rajonghatnak érte, hiszen a képregények, amelyekből a jelen nagy költségvetésű, fantasztikus látványvilágú adaptációk készülnek, már több mint ötven évesek. A film ezeknek a rajongóknak mondja a legtöbbet a finom kis utalásokkal, de persze mindazok számára élvezetet nyújt, akik egy pörgős akcióvígjátékot akarnak látni. A főszereplők színészi teljesítményét nem igazán kell ecsetelnem, az Oscar- és Golden Globe-díjak beszélnek helyettem is.
Mindenkinek világos, hogy én melyik csoportba tartozom. Igen, én is a geek-ek táborát erősítem, és úgy vélem, hogy a képregényeknek, és adaptációiknak helyük van az életünkben, mert egy kicsit kizökkentenek minket a valós életből miközben átélhetők, és szuperhőssé is válhatunk, ha csak gondolatban is.
Az Alkonyat-sorozat nem adja meg ezt a lehetőséget, lehet, hogy a könyvek olykor szórakoztatóak, habár nem olvastam őket, de ezt a lehetőséget mindenképpen fenntartom, előzetesen nem akarom elkaszálni, úgy hogy nem is ismerem. A filmes megvalósítás azonban minden kritikát alulmúl, ráadásul a legrosszabb példát adja annak a korosztálynak, amelyik a legbefolyásolhatóbb. Ezért emelek hangot amellett, hogy kell valami normális tinifilm, ami tényleg tud példát adni és emellett még színvonalas is. A Harry Potter-sorozatot nem hoznám ide példának, mert az – bár szereplői nagyrészt gyerekek – nem kizárólag tinifilm, messze jelentősebb tartalommal bír, megvalósítása pedig messze kiválóbb munkát tükröz. Ami pedig valóban ehhez a korosztályhoz szólna, az a Narnia-sorozat, ami sajnos kevés nézőt tudott vonzani, a harmadik rész megharmadolta az első bevételi adatait. Pedig a gyerekeknek ilyen varázslatos világokra lenne szükségük, valódi mesékre, ami nem szájbarágósan, de tanít, úgy, hogy mellette élvezetes is.
Nagy tehát a filmipar felelőssége, hogy milyen alkotásokkal próbálja a felnövekvő generációkat befolyásolni, nevelni vagy éppen legjobb szándékai ellenére butítani…

One thought on “Ironman vs Twilight – Rossz irányba halad a világ

  1. Nos az Alkonyatnak a könyvalapját olvastam, tulajdonképpen a könyv nagyon kevés információt tartalmaz bármiről is, a világa lukakkal teli, a szerelmi történetnél tulajdonképpen ki sem derül, miért is szerettek egymásba a főhősök, a film üzenete pedig egyenesen ártalmas.

Leave a Reply

%d bloggers like this: