A latin újra él! Ausztráliában és Kínában

Régen ragadtam már billentyűzetet, hogy írjak valami érdekesről, de eddig ez az érdekes sajnálatos módon elkerült. Egészen eddig. Szenzációs hírt olvastam: Ausztráliában újra életre kel a latin! Ez egyszerűen fantasztikus! Ritkán hall ilyen jó híreket az ember latinos berkekben, ezért érdemes erről bővebben is beszélni.
Az ősszel sajnos elég sok rossz hírt kaptak a latin nyelv és a hozzá kapcsolódó kultúra szerelmesei mind itthon, mind pedig az egész világban. Az itthoni helyzetet egy korábbi bejegyzésemben már tárgyaltam, most nem megyek bele mélyebb elemzésbe. Külföldön több országban is nehéz helyzetbe került a latin. Lengyelországban például latinból már nem lehet érettségit tenni. Oroszországban pedig a napokban került bajba: két neves egyetemet a bezárás fenyeget.
Ezzel ellentétben, az angol nyelvű terülteken, főleg az Egyesült királyságban és Ausztráliában újra éledezni látszik a latin. Az ausztrálok rájöttek, hogy a latin fontos lehet mindenki számára, a klasszikus műveltség továbbra is (vagy éppen újra?) alapfeltétel. A feltáró cikk szerint különböző tudományterületek diákjai számára hirdetnek latin kurzusokat, ahol a a hallgatok száma az elmúlt két évben 20-30 százalékkal nőtt, ami igen nagy eredmény. Az ausztráloknak fontos, hogy a latin utat nyisson számukra a tudományos nyelvezetbe, segít nekik, hogy más európai nyelvet megtanuljanak és saját anyanyelvük mélyebb megértését is a latin nyelv  tanulásának tulajdonítják. 
Nem csak az egyetemeken javul a helyzet Ausztráliában. Különböző intézetek nyílnak, a közép- és alsófokú oktatásban is egyre inkább teret nyer magának. A tanárképzésben is fontos szerep jut a latinnak, a Melbourne-i Egyetem következő évtől kezdődően indít majd külön latin és ógörög kurzusokat.
Tudják azt is, hogy a latin még a tudomány nyelve (is) éppen ezért a tudományos érintkezésben nagyon fontos szerepet szánnak neki. A cikk egy fontosat emel ki, a Kínával való együttműködést. Ennek eredményeképp megnyílt Pekingben a Latinitas Sinica, a latin nyelv és kultúra intézete. Ez pedig el kell, hogy gondolkodtasson minket. Ha Kínában, ahol a latin sose volt igazán számottevő, ott most állami szintre emelik és saját központot hoznak létre, ahol rengetegen foglalkozhatnak a latin nyelvvel. Nálunk ilyen miért nincs??
Gondolkodjunk azon, hogy nekünk miért nem fontos állami szinten a latin? A saját kultúránkat is megtagadjuk, ha nem tanuljuk, tanulmányozzuk, mert akárhogy is nézzük, a latin része a magyarság múltjának. Jó lenne ha az illetékesek észbe kapnának!!
Az eredeti cikk és dokumentum az alábbi linkeken elérhető:

2 thoughts on “A latin újra él! Ausztráliában és Kínában

  1. Ez egy bombajó hír! Felrobbant a latin didaktikai bomba, Ausztráliában és Kínában sikerrel járt! Enyhén fogalmaztál, Kínának egyáltalán, mind nyelvileg, mind kulturálisan, az ég világon semmi köze sem volt soha a latinhoz. Ellenben hogy nyitnak latin intézetet, annak a jele, hogy ők tudatosan tisztában vannak azzal, amivel mi nem: az európai gondolkodás és kulturális identitás alapja a latin nyelv. Ez Kínától, mivel egyre jobban tekintgetnek mind gazdaságilag, mind egyebekben Nyugat felé, ezt vehetjük afféle tiszteletmegadásnak, legalábbis annak, hogy vegyék a fáradtságot és megismerjék az európai kultúrát, mert ők tudják, hogy ez a nyelv adja az európai kulturális alapokat, s ezt szerintem Kína tudatosan felismerte. Ami az angol nyelvű országokat illeti, csak sejtéseim vannak, hogy miért lett újrafelfedezve a latin, de dicsérendő, tudatosság felismerését tett követi, ellentétben nálunk, ahol egyik sincs meg, sajnos.

  2. Bizony jó hír, én is nagyon örültem neki, és ezért is írtam a bejegyzést. Nem tudom, hogy a mellékelt honlapokat böngészted-e, de a Latinitas Sinica oldalán leírják, hogy miért is kell nekik a latin. És akár hiszed, akár nem, a saját történelmük jobb megismerése a cél. Humanista utazók és későbbi felfedezők jórészt latinul írott munkáira vannak specializálódva, kíváncsiak, hogy látják őket Európából. Ezeket a munkákat tanulmányozzák és fordítják kínaira. Természetesen ezt mindazok mellett teszik, amit te is írtál. Nekem ez még mindig annyira hihetetlen, hogy máshol a latin sikertörténet, nálunk (értsd ezalatt Európát) pedig küzdeni kell azért, hogy megmaradjon. Ráadásul itthon nem nagyon értesülünk ilyen sikersztorikról.

Leave a Reply

%d bloggers like this: