Őfelsége szolgálatában, avagy hogyan született a tea

Kedvenc gall hőseink visszatértek! Lassan egy hónapja van műsoron a mozikban Asterix és Obelix új kalandja, amely most éppen a kedves szomszédnál, Britanniában játszódik. Hőseinkre most éppen Britannia megmentése vár, újra bevetve varázsitalukat. A végeredmény pedig a szokásos: Caesar újra kulloghat haza, újabb vereséget könyvelhet el magának. A gallok pedig, immár a hideg és tartózkodó britekkel végre egy nagyot bulizhatnak, ahogy azt a korábbi filmekben is megszoktuk. A sorozat szerencsére visszatalált a normális kerékvágásba, amiből az olimpiai kiruccanás billentette ki és végre ismét egy igazán nevetősre sikerült filmet hoztak el a készítők. Aki ezt várja a filmtől, hogy csak beül és és a felhőtlen szórakozást választja, az mindenképp jól jár. Aki komolyabb filmre számít, ütős látványra az ne ezt a filmet válassza. Bár – és ez a film egyik negatívuma – próbálnak a komolyság felé egy lépést tenni, ami inkább görcsössé teszi a filmet. Ami kiemeli az Asterix-filmek közül, az mindenképpen az árnyaltabb jellemábrázolása. A film végére mindenki kicsit átalakul, jobb emberré válik, igaz mindenképpen sablonos a fejlődés.Üdítő kivétel Caesar alakja, aki sokkal komplexebb figura, mint korábban. Egy fondorlatosabb, alattomosabb de még inkább hatalommániás Caesart kapunk, aki mégis emberi. Aki ismeri kicsit az ókori történelmet, vagy akár Caesar irodalmi munkásságát, egy ahhoz nagyon hasonló képet kapunk, igaz lesarkítva és karikírozva, de nekem Caesar eléggé olyan, ahogyan itt ábrázolják.
De persze ez nem komoly film, senki ne próbáljon meg történelmileg is hiteles Caesar képet keresni benne, sőt más hiteleset sem. A film éppen azért olyan szórakoztató mert nem próbál meg 100%-ban hiteles lenni. Sztereotípiákat keres és talál szép számmal, és ügyesen fűzi össze őket, úgy, hogy sértő se legyen, bár erről a britek és franciák lehet, hogy másképp vélekednek…
Ahhoz persze, hogy a sztereotípiák ilyen jól érvényesüljenek, szükség van jó karakterekre is, és nagyon jó “briteket” találtak a film készítői. Érdekes látvány a szerelmes Obelix is, amit nem nagyon szokhattunk meg a korábbi epizódok alkalmával.
Egy szó mint száz, egy nézhető filmet kaptunk, a szórakozás garantált. Semmi több.
És hogy kerül ide a tea? Nézzétek meg a filmet!

Leave a Reply

%d bloggers like this: